CK Rekrea Slovensko Tuzemská dovolená Štúrovo Podhájska Velký Meder Bešeňová Senec Patince Termální koupaliště

V mlýně na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm loupají pohanku již od roku 1861 mechanickým způsobem, při němž nejsou znehodnocovány vitamíny. Jejich přáním je, aby pohanka i nadále přinášela lidem zdraví, které stále zůstává tím největším bohatstvím.

Pavel Šmajstrla

V průběhu staletí se setkáváme s mnoha způsoby drcení a mletí zrní. Nejjednodušší formou bylo drcení obilí na rovném nebo mírně zahloubeném kameni ručním kamenným drtidlem. Nejstarší podobou mlýna je mlýn tažný, který se uváděl do pohybu pomocí tažných zvířat. Obrat v produkci a kvalitě mletí nastal po zavedení vodní nebo větrné síly k pohonu mlecího zařízení.

V českých zemích má mlynářství velmi dlouhou a starou tradici, o které Vám poví spolu s mnoha dalšími zajímavostmi ve Frenštátě pod Radhoštěm.